2019 LGS Türkçe Soruları Nasıl Olacak?


    İlk defa 2017 - 2018 eğitim yılında uygulanan Liselere Geçiş Sınavı(LGS) bazı yönleriyle TEOG'dan oldukça farklı bir sınav. Bu yazıda LGS Türkçe sorularını değerlendirerek yüksek net için neler yapılması gerektiğine cevap vermeye çalışacağım.
    LGS soru mantığını kavramak için elimizde neler var önce onlara göz atalım.




Aralık 2017 Örnek Soruları
    MEB yeni sınav sistemine geçmeye karar verdiği yıl,  sınava ilk defa gireceklere rehberlik etmesi düşüncesiyle içinde bazı Türkçe konularıyla ilgili 10 Türkçe sorusu bulunan bir örnek soru kitapçığı yayımlamıştı. Bu sorularda göze çarpan ilk şey tek metinle ilgili dört soru sorulmuş olmasıydı. Bu sorulardan biri dil bilgisi konularından cümlenin ögeleriyle ilgiliyken gerisi yorum becerisi gerektirmeyen okuduğunu anlama sorularıydı. Yine bu soru tipiyle aynı, başka bir paragraf daha bulunmaktaydı. Bu bölümde de bir paragraf ve onunla ilgili üç soru vardı. Noktalama işaretleri ve yazım yanlışları soruları bu paragrafla birlikte sorulmuştu. Geriye kalan üç sorunun ikisinde analiz becerisi ön plânda tutulmuştu. Analiz becerisine dayalı soru tipleri LGS'nin getirdiği en önemli soru tipidir. Yazının devamında bu soru tipi üzerinde bolca duracağım.
    LGS için yayımlanan ilk örnek soruların geneli kolaydı diyebilirim. Analiz becerisine dayalı iki soru belki biraz düşündürürdü ama onlar da kolaylıkla çözülebilecek türden sorulardı. İşin özeti MEB ne  TEOG'dan LGS'ye sert bir geçiş yapmak istemiyordu.

2 Haziran 2018 İlk LGS
  İlk LGS'nin Türkçe soruları, aralık ayında yayımlanan örnek sorularla aynı tarzdaydı. Sınavın zorluğu da hemen hemen örnek sorular düzeyindeydi. Anlaşılan TEOG'dan LGS'ye sürpriz bir kararla geçen MEB, öğrencilere ikinci bir sürpriz yapmak istememişti. En azından Türkçe sorularında durum böyleydi.


Ekim, Kasım, Aralık 2018 Örnek Soruları
  Geldik en önemli noktaya. 2019 LGS'nin nasıl olacağına dair en önemli ipuçlarını verecek örnek sorular tabii ki 2018 - 2019 eğitim yılında yayımlanan ve yayımlanacak sorulardır. Şimdiye kadar MEB üç tane örnek soru kitapçığı yayımladı. Sınava kadar başka örnek soru kitapçıkları da yayımlayacaktır.
  Bu sene yayımlanan örnek Türkçe soruları geçen senekilerden ve 2018 LGS'den oldukça farklı. Tek metne dayalı çoklu soru tarzından vazgeçilmiş görünüyor. Yayımlanan üç kitapçıkta da böyle bir soru tipi yer almamış. Analiz yapma ve yorum gücüne dayalı soru sayısı oldukça artırılmış, soruların içinde görsel ögeler ağırlık kazanmış. MEB bilgiyle yorum gücünü harmanlayıcı bir yaklaşım benimseyen sınav tipini tercih etmiş görünüyor.

Sonuç
   LGS 2019'un Türkçe sorularının önceki yılda yapılan sınava benzemeyeceği ortadadır. Soruları birçok öğrencinin zor bulduğunu zamanı gelince duyacağız. Peki örnek sorulara bakarak bu soru tarzının gerçekten zor olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu soru tarzı zor değildir fakat her öğrencinin bir çırpıda çözebileceği sorular da değildir. Bu sorular derken soruların tamamını kastetmiyorum. Tabii ki içinde eleyici olmayan kolay sorular da olacaktır ama bu soruları herkesin yapabileceğini düşünürsek asıl mesele diğer sorularda. MEB'in istediği de tam olarak bu: Düşünebilen, yorum yapabilen, analiz yapabilen öğrenciyi diğerlerinden ayırmak...  Uzun lafın kısası yorum becerinizi geliştirmek için çalışmalısınız. Bunun en başında okumak geliyor tabii ki. Bol bol okuyun. Farklı tarzlarda okuyun. Okuduğunuzu düşünün. Düşündüğünüzü yazın. Yazdıklarınızı başkalarıyla paylaşın. Hani o Türkçe kitaplarınızdaki sıkılarak yaptığınız etkinlikler var ya. İşte onlardan sıkılmayın.(Haklısınız bazıları gerçekten sıkıcı.) Bu etkinlikleri üst düzey yapmaya gayret edin. Sizden istenen cevapların daha üstünde cevaplar düşünün. Zihninizi zorlayın. Yaratıcı düşünmeye gayret edin. Bu söylediklerimi hakkını vererek yaparsanız sadece LGS değil gireceğiniz her sınavın Türkçe sorularında başarılı olursunuz. 

Yorumlar