1. İyi Odaklanma Başarıyı Getirir
Türkçe konularının ağırlıkla anlama ve yorumlama becerisine dayandığını söyleyebiliriz. Bir şeyi anlayıp yorumlayabilmek için iyi odaklanma gerekir. Zihnimizi meşgul eden ne varsa test çözerken bir kenara atmalıyız. Okuduğumuz sorudan başka bir şey düşünmemeliyiz. Kendimizi vererek soruyu okursak tek seferde doğru cevaba ulaşabiliriz. Türkçe konularının önemli bir kısmını metinle ilgili konular oluşturduğu için hangi sınava girerseniz girin ağırlıkla paragraf sorularıyla karşılaşacaksınız. Yerine göre oldukça paragrafları okumak durumunda olacaksınız. Bu soruları tek okumada anlamak zamanı verimli kullanmak adına çok önemlidir. Bu yüzden iyi bir odaklanma Türkçe testlerinin olmazsa olmazıdır.
2. Önce Soru Köklerini Okuyun
Önce soru köklerini okumak özellikle paragraf sorularında bize büyük bir avantaj sağlamaktadır. Soru kökünü okuduktan sonra paragrafı hangi amaçla okuyacağımızı biliriz. Soru kökü "hangisine değinilmemiştir" olan soruyu başka "hangi anlatım biçimi kullanılmıştır" olan soruyu başka bir bakış açısıyla okuruz. Bu yüzden soru köklerini önceden bilmek soruyu daha kısa yoldan çözmemizi sağlar.
3. Altı Çizili İfadelere Dikkat
Bazen soruyu doğru yapmakla yanlış yapmak arasında sadece bir kelime vardır. İşte o kelime altı çizili ifadelerdir. Sorularda özellikle altı çizilen bu sözcükler aslında soruyu okuyana bir uyarı niteliğindedir. Yanlış okunma ihtimali olan soru kökündeki bu önemli sözcükler soruyu hazırlayan tarafından altı çizili olarak yazılır.
Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?
Parçaya göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
4. Soruyla İnatlaşmayın
Bu madde zamana karşı yarıştığınız sınavlar için geçerli. Normal zamanlarda istediğiniz kadar inatlaşabilirsiniz. 😊 Diyelim LGS geldi çattı ve siz sınavdasınız. Her şey iyi gidiyor. Soruları tıkır tıkır çözüyorsunuz. 12. soruya geldiniz. Soruyu anlamakta zorlandınız tekrar okudunuz. Seçenekler de birbirine yakın geliyor. Bir daha okudunuz, bir daha okudunuz derken bir baktınız ki soru zamanınızı sünger gibi emmiş. Bu duruma mahal vermemek için soruyla inatlaşmayın diyorum. Yanlış anlaşılmasın; soruyu çözmeyin, bırakın ne hâli varsa görsün demiyorum. 😅 Baktınız soru biraz gıcık duruyor, sizi uğraştıracak gibi şimdilik erteleyin sadece. Sona bırakın o soruyu. Testi bitirince kafanız daha rahat olacaktır. İşte o zaman hesaplaşma vakti. Az önce sizi gıcık eden soruyu bir bakmışsınız çözüvermişsiniz.
5. Kolaydan Zora Doğru Çözme Tekniği
Öncelikle Türkçe konularında kolay ve zor kavramı görecelidir. Kimisine fiilimsiler zor gelir kimisine anlatım bozuklukları kimisine de paragraf soruları. Türkçe konuları arasında hangi konuyu daha iyi anladığınızı düşünüyorsanız önce o konunun sorularını çözmelisiniz. Sınavların Türkçe bölümlerinde genelde paragraf soruları ve diğerleri şeklinde bir ikili yapı oluşmaktadır. Diğerleri kısmı çeşitlidir. Noktalama işaretlerinden, dil bilgisi konularına kadar olan sorular bu kısımda karşımıza çıkar. Şimdi asıl mesele kendi tarzımızı belirlemekte. Ben paragraf sorularını kafam dinçken henüz yorulmamışken çözeyim de diyebilirsiniz, önce kısa soruları aradan çıkarayım da diyebilirsiniz. Hangisi size kolay geliyorsa onu öne almanızı tavsiye ederim. Bu şekilde arkanızda soru işareti bırakmadan ilerlemenin rahatlığını yaşayabilirsiniz.
Sizin de test çözen arkadaşlarına tavsiyeleriniz varsa yorum kısmına bunları yazmaktan çekinmeyin lütfen. 😉
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yap