Türkçe Yazılılarından Yüksek Not Almanın Püf Noktaları


   Türkçe yazılıları bazı öğrenciler için çantada keklik sınavlar olsa da birçok öğrencinin de kâbusudur. Oysa Türkçe sınavlarından yüksek not almak düşünüldüğü kadar zor değildir.  Bu yazımda Türkçe sınavlarından yüksek not almak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım.


   Öncelikle konumuzun klasik sınavlar olduğunu belirteyim. Test sınavlar için "Türkçe Testlerinde Başarıyı Artırmanın Yolları" yazımı inceleyebilirsiniz.
 
   Klasik Türkçe yazılılarının genel biçimi genellikle nasıldır önce onlara değinelim. Bir metin verilmiştir ve bu metinle ilgili sorular sorulmuştur. Bence sınavın en kolay yeri burasıdır. Eğer sorulan sorulara "tam bir cümle" hâlinde cevap verirseniz bu bölümü başarıyla yaparsınız. Soruya tek kelimelik ya da birkaç kelimelik cümle olmayan, yargı bildirmeyen ifadelerle cevap vermeniz doğru cevabı bulsanız dahi puan kaybetmenize yol açar. Şunu unutmayın Türkçe sınavının değişmeyen sorusu yazım kuralları ve noktalamadır. Bu yüzden her soruya yanıt verirken yazdığımız şeye dikkat etmemiz gerekir. Doğruyu bulmak kadar onu düzgün bir şekilde ifade etmek de önemlidir. Siz cevabı yazarken cümleye küçük harfle başlarsanız öğretmeniniz doğal olarak o soruya tam puan vermez. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.

   Metin sorularından sonra karşınıza dil bilgisi konuları çıkabilir. Türkçe konularının biraz daha bilgiye dayanan bu bölümü için hazırlıklı olmanız gerekir. Girdiğiniz yazılı kaçıncı yazılıysa o zamana kadar işlenen dil bilgisi konularından sorumlu olursunuz. Bu konuları anlayıp biraz da pratik yaptığınız takdirde bu bölümü de başarıyla halledebilirsiniz. Yine buradaki sorulara da cevap verirken doğru ifadeler kullanmak önemlidir. Mesela öğretmeniniz kelimeler verip bu kelimelerin köklerini bulup kök türlerini yazın dedi. Kelimenin kök türünü yazarken sadece "fiil" ya da "isim" yazıp bırakmamalısınız. Çünkü "fiil" yazmakla "fiil kökü" yazmak arasında doğruyla yanlış arasındaki kadar fark vardır. Aynı şekilde öğretmeniniz cümle verip ögelerine ayırın dediğinde de ögenin altına "zarf" yazıp bırakmamalısınız, doğru ve tam bir şekilde "zarf tümleci" yazmalısınız. Bunun gibi şeyler ayrıntı gibi görünse de verilen cevabın doğruluğunu doğrudan etkilemektedir.


   Geldik Türkçe konuları içerisinde öğrendiklerimizi harmanladığımız bölüme yani kompozisyona. Kompozisyon aynı zamanda Türkçe yazılılarının puan deposudur. Genelde 20 ile 30 puan arası bir değeri vardır. Bu yüzden bu kısımda dikkat edeceğimiz şeylerin önemi büyüktür. Öncelikle kompozisyonu neye göre yazacağımıza iyi bakmalıyız. Genelde bir özdeyiş, atasözü gibi ifadeler verilir ya da önemli bir olay hakkında(Örneğin 18 Mart Çanakkale Zaferi hakkında) yazmanız istenir. Yazacağınız konuyu iyice anladıktan sonra hangi metin türünde yazmanız istendiğine dikkat etmelisiniz. Öğretmeniniz deneme yazın dediyse deneme türünde, hikâye yazın dediyse hikâye türünde yazmalısınız. Eğer yanlış metin türünde yazmaya başlarsanız baştan hata yaptınız demektir. Metin türleri hakkında bilgi edinmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Kompozisyonunuzu yazarken paragraf oluşturmaya, cümleleri anlamlı kurmaya, yazım kurallarına, noktalama işaretlerine dikkat etmelisiniz. En önemlisi de yazdığınız şeylerin konuya uygunluğuna dikkat etmelisiniz. Bütün bunlara dikkat ederek biraz da söz sanatlarından faydalandığınız bir kompozisyondan tam puan almanız mümkündür.

   Özetle Türkçe dersinden yüksek not almak için biraz dikkat biraz da özen gerekiyor diyebilirim. Tabii ki sınava bir gün önceden çalışmak yerine çalışmanızı daha uzun bir zaman dilimine yayarsanız ve dersi derste dinlerseniz başarınız o ölçüde artacaktır. 😉


Yorumlar